ketvirtadienis, lapkričio 25, 2010

Siguldos pilis

Toliau vykstame ieškoti Siguldos pilies, esančios pačiame Siguldos miestelyje. Ir štai prieš mūsų akis iškyla didelė akmeninė Siguldos pilies tvora su metaliniais vartais, nepaprastai gražus gėlynas ir atrodo visiškai tarpusavyje nesiderinantis šalia tikrai įspūdingos pilies stovintis medinis paprastas namas. Pasirodo 18a. čia buvęs ponų namas, o vėliau tik nusamdytas dailidė, kuris ir suprojektavo pilį. Prieš pat Antrąjį pasaulinį karą pilis buvo perstatyta ir iki šiol laikoma viena puošniausių pilių Latvijoje.




Už naujosios pilies yra likę senosios pilies griuvėsiai, kurių teritorijoje dabar įrengta koncertų salė po atviru dangumi.




Pagaliau apžiūrėję didžiąją dalį Siguldos istorinių paminklų, leidžiamės link pajūrio, kur planuojame pratęsti savo atostogas. Atvažiuojame į Zveknieciems miestelį ir apsistojame "Jūras priede" kempinge. Pirmas įspūdis nelabai koks, tačiau jau temsta.... Skubame statyti palapinę ir valgyti vakarienę. Ir aišku palydėti saulę :)



penktadienis, lapkričio 19, 2010

Funikulierius per Gaujos upę

Važiuodami link Turaidos pilies matėme, kad per Gaujos upę yra lynas, kuriuo važinėja keltuvas. Funikulierius:) Tad grįždami atgal į Siguldą pradėjome funikulieriaus paieškas. Kad ir teko pasiklausti vietinių, tačiau mes jį radome ne iš pirmo karto. Pirmiausia užklystame į sportinių pramogų kompleksą pavadintą Tarzano vardu :)




Čia įdomu tiek vasarą, tiek žiemą. Vasarą mažais funikulieriais galima pakilti ant kalno, o nusileisti su rogėmis, kurios važiuoja bėgiais, miške sukurtas kliūčių ruožas: ant medžių skirtinguose aukščiuose pritvirtintos platformos, tarp kurių ištempti lyniniai trosai, sūpynės, kopėčios, virvės ir pan. Žiemą čia įrengtos slidinėjimo trąsos. Yra nedidelis viešbutukas, kavinukė.
Pagaliau išvažinėję visą Siguldos miestelį atrandame ir mūsų išsvajotąjį funikulierių :) Atrasti jį tikrai nelengva, nes nėra jokių nuorodų, reklamų, iškabų. Iš pradžių nesupratę ir netgi pradėję piktintis, tik vėliau suvokiame, kad latviams šis funikulierius daugiau eilinė susisiekimo priemonė tarp Siguldos ir Krimuldos miestelių, tarkim kaip pas mus eilinis autobusas. Moteriškė kuri pardavinėja bilietus dar ir valdo patį keltuvą iš vidaus.

 Tolumoje Turaidos pilis.



Persikėlę į kitą Gaujos pusę turime valandą laiko pavaikščioti po Krimuldą. Čia randame senosios Krimuldos pilies griuvėsius, Krimuldos dvarą, kuriame dabar įkurtas reabilitacijos centras.






Grįždami funikulieriumi atgal patyrėme gan savotišką šoko dozę. Iki Siguldos stotelės belikus apie 50m, funikulierius pamažu sustoja kaip įbestas. Moteriškė, kuri valdo keltuvą staiga pašoka nuo savo kėdutės ir stengdamasi neparodyti išgąsčio nervingai spaudžia mygtuką esantį virš durų su kryptimi "Sigulda". Tačiau funikulierius net nereaguoja. Visi keleiviai susižvalgo tarpusavyje ir suakmenėja. Per tas kelias minutes tegalvojau tik apie tai, ar ta moteriškė turi su savimi mobilų telefoną ir ar galėsime išsikviesti techninę pagalbą ir kokiu būdu tą vagonėlį lynu užtemps iki stotelės.... Kiek pasispyriojęs funikulierius vėl pradėjo pūškuoti ir užsikėlė iki viršaus. Tuo metu juokinga tikrai nebuvo, nors dabar prisiminę tą atvejį leipstame juokais kaip iš anekdoto :))

trečiadienis, lapkričio 17, 2010

Atostogos Latvijoje

Šiais metais atostogas nusprendėme praleisti artimoje kaimynystėje. Grandiozinis planas pasiekti "netgi" Estijoje esančias Saremų salas pamažu mažėjo, kol apsiribojome Siguldos rajonu, rytiniu Latvijos pajūriu bei Ryga.  1-osios atostogų dienos planas buvo toks: Sigulda bei pajūrio pasiekimas :) Sigulda tikrai labai gražus miestelis, neveltui vadinamas Latvijos "Šveicarija". Tai turistų lankomiausia vieta Latvijoje, nes čia galima pasigrožėti Gaujos upe bei jos apylinkėmis keliantis funikulieriumi, aplankyti istorijos ir kultūros paminklus: Turaidos pilį, Gutmanio olą, Siguldos pilių kompleksą. Taigi pradžiai susipažinimas su Turaidos pilimi:) Turaidos muziejaus rezervato teritorija tikrai labai didelė. Viskam apžiūrėti reikia gero pusdienio - 
viduramžių pilis, dvaras ir jo ūkiniai pastatai, medinė liuteronų bažnyčia, taip pat vadinamasis „dainų kalnas“, didžiulis gražus parkas su akmeninėmis skulptūromis.


Turaidos pilis man kažkiek priminė Trakų pilį. Nors pirmenybę atiduočiau Turaidai :)







O čia vadinamasis "Dainų kalnas" su nuostabiu parku bei skultūrų muziejumi po atviru dangumi.


Pasivaikščioję po parką ir užkrimtę lašinukų su raugintais agurkėliais :) važiuojame ieškoti Gutmanio olos. Tai didžiausia ola Latvijoje, kurios tūris 500 m3, aukštis - 10 m, plotis - 12 m, ilgis - 18,8 m. Senovėje Gutmanio oloje tekantis šaltinis laikytas šventu ir jam buvo priskiriamos gydomosios galios. Kiek sutikome turistų bei vietinių, nešančių įvairios talpos uždarus indus link olos ir nuo ten parsinešančius pilnus su vandeniu, galima manyti, kad ir šiais laikais žmonės tiki šio šaltinio gydomąja galia.






(Bus daugiau...)

antradienis, lapkričio 16, 2010

Galvosūkis

Su Panfoto nariais nusprendėme Vasario 14ajai surengti parodą. Iš pradžių viskas atrodė labai optimistiškai, kol neperžiūrėjau visų savo turimų foto. Pasirodo Vasario 14osios tema neturiu NIEKO :( Laiko yra tikrai dar daug, tačiau mano galvoje tikra minčių raizgalynė.

penktadienis, lapkričio 12, 2010

Kavadienis

Vakar taip įsijaučiau į artėjantį savaitgalį, kad šiandien ryte vos nepramigau:( Miegojau kaip užmušta :) nes negirdėjau kaip netgi du telefonai pasikeisdami kas 10min.visą valandą "rėkė" man į paausį... Šiandien tikrai nusimato tikra kavos diena :))

ketvirtadienis, lapkričio 11, 2010

Pagaliau savaitgalis :)

Nesuprantu kodėl, bet paskutiniu metu taip laukiu savaitgalių, kaip mažas vaikas:) Galvoju jau vien dėlto, kad savaitgaliais nereikia anksti keltis, kažkur skubėti. Galiu leisti sau miegoti kiek tik noriu ir tinginiauti ištisas dvi dienas :)) O apie atostogas geriau ir nekalbėti.... Tiesiog svajoju apie atostogas ;)







pirmadienis, lapkričio 08, 2010

Darganoti orai tęsis:(

Remiantis orų prognoze "šią savaitę šalyje nusistovėję debesuoti ir darganoti orai tęsis ir šį savaitgalį. Oro temperatūrai krintant, vietomis su lietumi pasirodys ir kitokių kritulių. Ateinančią savaitę orai išliks nepastovūs". Darganoti orai tęsis :(

P.S. Sekmadienis, lapkričio 7d. Orų prognozė kaip visada pro šalį :)) Sekmadienis buvo puikus. Didžiąją dienos dalį švietė saulė, o užslinkę debesys nei kiek nesugadino rudeniškos nuotaikos ;)

penktadienis, lapkričio 05, 2010

Kai smulkmenos tampa dideliu džiaugsmu

Tiesiog ir vėl noriu pasigirti :) Taip, sutinku - smulkmena, pusdienis... nieko ypatingo kaip ir neįvyko, tačiau man šiuo metu tai didelis džiaugsmas. Ši foto http://fotokudra.lt/ papuolė tarp dienos geriausių nuotraukų ir "netgi" pora valandų migravo tarp 1 ir 2 vietų :) Šiandien nuotaika super!

ketvirtadienis, lapkričio 04, 2010

pirmadienis, lapkričio 01, 2010

Pažintis su Lietuvos bažnyčiomis - I

Vieną savaitgalį betraukiant link pajūrio, naujos navigacijos dėka ( tuo metu mes nebuvome jai tokie dėkingi už nesąmoningą kelią, kurį ji pastoviai rodė :) atradome tiek įdomių Žemaitijos vietų, miestelių ir žinoma bažnyčių. Taigi šįkart pažintis su Rietavo Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčia.