pirmadienis, gegužės 28, 2012

Kelionė į Estiją. I diena. Saaremų salos.

Rytas prasidėjo labai anksti - 4val., nes 6val. mūsų turėjo laukti autobusas centrinės IKI aikštelėje. Autobusas vėlavo kokį 20min., tačiau tai nuotaikos visai nesugadino. Įvažiavus į Latviją dangus ėmė niauktis ir pradėjo lynoti :( Kilo nedidelis nerimas, nes lietsargio tikrai neturėjome pasiėmę:  orų prognozė pranašavo abi dienas saulėtas, be jokio lietaus. Estija mus pasitinka saule, dar žydinčiomis pienėmis ir žydinčiais sodais. Atrodo, kad mes patekom į praeitį trejetą savaičių anksčiau.Štai mes prie uosto, laukiam kelto į MUHU salą. Mus pasitinka štai toks vaizdelis, kurį esu tiesiog "priversta" įamžinti per autobuso langą:)


Gamta primena Lietuvos pajūrį.


Muhu  - viena iš trijų mažiausių Saaremų saloms priklausančių salų. Gamta labai panaši į mūsiškę, tik labiau apžėlusi krūmais ir medžiais. Nieko įspūdingo. Muhu ir Saaremos salas jungia supiltas kelias, keltu keltis nebereikia.


Štai mes ir Saaremos saloje :) Pirmas mūsų sustojimas - Kaali meteorito krateris. Kaali ežeras - didžiausias iš kraterių (diametras siekia 110 metrų) ir aštuntas pagal dydį krateris pasaulyje.

Toliau važiuojame į Anglą, apžiūrėti vėjo malūnų. Šalia įsikūręs Angla kultūros paveldo muziejus, kuriame eksponuojama žemės ūkio technika, įkurtos vilnos vėlimo, medžio darbų, keramikos dirbtuvės, o šeimininkai lankytojus pasitinka vietoje iškepta tradicine duona ir jos istorija, galima pasivaišinti kadagių alumi.

 Pusvalanduką pasimėgavę malūnais, bei kadagių alumi, važiuojame toliau link Pangos skardžio. Šiaurine Saremos salos pakrante besidriekiantis Pangos skardis nutįsęs apie 2,5 km. Aukščiausioje vietoje skardžio aukštis viršija 21 m. Pasak legendos, kadaise nuo šio skardžio jūrai buvo aukojami žmonės.


Toliau mūsų planuose Saaremos salos sostinė - Kuresarė. Važiuojame šiaurine pakrante, kuri ištisai nusėta įvairaus dydžio akmenų. Jų pilna ir jūroje. Gaila, tačiau tuo vaizdu galime mėgautis tik pro autobuso langą:(  Šioje vietoje kelionėms su agentūra dedu vienintelį minusą - nes sustojimas šioje nuostabaus grožio pakrantėje neįeina į mūsų programą. Keliaudami savarankiškai - neabejoju - būtume čia praleidę netgi kelias valandas!
Taigi grįžtame prie Kuresarės. Tai visai nedidelis miestelis su 15 tūkst.gyventojų. Mūsų sustojimo tikslas - Kuresarės pilis. Pliusą kelionėms per agentūrą uždedu todėl, kad apžiūrimas objektas visada būna pripildytas gido istorijų, pasakojimų, o ne apžiūrimas tuščiai be jokios informacijos. Na visko aš neišpasakosiu, nes visada geriausiai pamatyti viską savomis akimis ir istorijas išgirsti gyvai ;)



Apžiūrėję pilį, turime valandžiukę laisvo laiko po miestelį, tad traukiame į prekybos centrą ir domimės estiškomis kainomis. Visa laimė, kad maisto turime prisidėję daug, nes kainos tikrai didelės, o ir maistas lietuviškas skanesnis :) Pagaliau poilsis! Traukiame į viešbutuką, esantį Nasva miestelio jachtklube, apie 11km nuo Kuresarės.






Viešbutukas pranoksta mūsų lūkesčius, tad pažiūrėję Eurovizijos finalą, krentame saldaus miego. Nes rytoj vėl mūsų laukia ilga, pilna nuotykių diena :)


ketvirtadienis, gegužės 24, 2012

Pagaliau atostogos!

Pagaliau taip ilgai lauktos atostogos! :) Planų kaip visada milijonas, kuriuos labai lengvai gali išdeletinti blogas oras. Na kad ir kaip bebūtų -  poilsis garantuotas, o už kelių dienų ir ilgai lauktoji kelionė į Estiją!


antradienis, gegužės 01, 2012